Mangarecension: Emma

Hej allihopa! :)

Oj, vad jag letat efter den sjunde delen i mangan Emma! Tillslut fick jag höra att de har slutat tillverkats och jag övervägde t.o.m. att läsa den på engelska, men så idag kom lillasyrran hem från skolan med boken i handen. De hade den visst på hennes skolas bibliotek! (vårt skolbiblioteket är nämligen väldigt litet) Efter att ha tackats henne ordentligt slängde jag mig på soffan och sträckläste den. (skratt) Så givetvis ska det bli en mangarecension! ;)

Mangarecension:

Namn:
Emma
Handlar om: Emma arbetar som piga hos en guvernant och när en av hennes arbetsgivares tidigare elever, William, en dag kommer på besök blir de två ungdomarna genast förälskade. Men detta är 1800-talets England och en romans mellan en gentleman som William och en piga som Emma är verkligen inte acceptabel, vilket de båda inser snabbt. Trots detta börjar de träffas, men kommer detta någonsin sluta väl?
Antal böcker i serien: 7 st. (+ några sidomangor)
Kommentarer: Emma är en riktigt härlig manga med både humor, intressanta karaktärer och en fin story. Man fastnar snabbt och lätt för mangan och den är väldigt spännande, det händer liksom saker och ting hela tiden. Dock känns slutet ganska avklippt, även om det är gjort på ett fint sätt, men det känns som om tecknaren lite snabbt fixade ett passande slut...
Grupp: Shoujo, humor, historia, vänskap, dramatik, romantik och spänning
Ålder: ca. 13+
Betyg: ♥♥♥♥½
Mangan är illustrerad av: Mori Kaoru
Emma

//Amber_sweet


Skola, elektronik och badminton

Hej allihopa! :)

Ursäkta att det inte har varit några uppdateringar den senaste tiden, men det har varit så mycket med skolan den senaste tiden. Dessutom var det midvinterfest på senaste scoutmötet och då var man ju tvungen att ha sytt på alla märkena på scoutskjortan... Nå, nu är allting avklarat och det ska bli skönt att ta helg igen. (skratt)

Idag inleddes dagen med syslöjd, har inte mycket kvar på mitt påslakan nu, håller för tillfället på att sy fast spetsen som ska vara i kanten, det verkar bli riktigt fint! :) (lovar att lägga upp bild här sedan när det är klart!) Under andra lektionen fortsatte vi med elektroniken på fysiken. Vi fortsatte med att koppa med våra små lampor och batterier... (skratt)

På matten var jag tvungen att ännu en gång konstatera att jag trivs mycket bättre på matten sedan jag bytte grupp, i den grupp jag är nu så är det mycket lugnare (fick inte riktigt ro i förra gruppen när så många pratade och stojade) och läraren har inte särskilt långa genomgångar, men de innehåller liksom ändå det som behövs. I förra gruppen kändes det verkligen som om vi bara stod på samma ställe och trampade vid de flesta genomgångar, men nu är det mycket bättre tycker jag.

På gymnastiken spelade vi badminton och tennis, vilket var ganska okej, men det var synd att vi inte skrinnade när det äntligen har ordnats is. Det var nämligen några andra som skulle ha isen just de lektionerna, så vi fick planera om... Nå, det var ganska kul ändå, badminton tillhör nämligen en av mina favoriter. (skratt)

Ikväll kanske jag är med en kompis, men jag vet inte riktigt... Film ska det nog tittas på som vanligt iallafall! :)



//Amber_sweet


Bilder på snön

Hej allihopa! :)

Snön är jättefin, var tvungen att kila ut tidigare idag och ta lite bilder, så tänkte visa er några av dem:



  

Kattspår i snön! :)



  

//Amber_sweet

Skrivartävling, spets och skridskor

Hej allihopa! :)

Till att börja med så måste jag ursäkta mig över att bloggen har varit så pass inaktiv, men det beror helt enkelt på att jag varit upptagen med diverse läxor och matteprovet tills idag.

Igår hade vi för övrigt författarbesök för att inspireras till den kommande skrivartävlingen. Alla nior ska skriva ett bidrag, men det är frivilligt att skicka in det sedan. Själv tycker jag ju väldigt mycket om att skriva, men i den här tävlingen sade de att det inte alls skulle bedöma efter stavning och grammatik så mitt fina ordförråd är ju dessvärre inte till någon fördel då... Nå, temat till tävlingen är "Horisont" och man får skriva sitt bidrag i vilken form som helst. Novell, dikt, tecknad serie... Ja, inte ens längden är begränsad på något vis. Själv tycker jag det hela är lite halvtflummigt och skulle hellre vilja vara med i något mera... Liksom allvarligare, jag uttrycker mig helt enkelt bättre grammatiskt rätt och med en massa ovanliga och trevliga ord. I övrigt tycker man väl att de borde uppmuntra ungdomar till att skriva fint? Språkets formella skriftform och dess alla finesser bör väl bevaras?

Dagen inleddes med att jag stressade omkring och packade gympaväskan, åt frukost och hetspluggade på de engelskaglosorna jag glömt bort att vi hade i läxa... Nå, tillslut hade jag det mesta på koll, men då kom jag på att jag ju skulle ha med mig spetsen till täcket som jag syr i skolan, så det blev att rota i diverse lådor efter den innan jag fann det jag sökte... (skratt)

På syslöjden är jag klar med kudden, det är bara täcket som är kvar att fixa på, men det är ungefär var de andra också håller på med för tillfället, så jag hänger faktiskt med ganska bra den här gången. Andra lektionen var det dags för fysik, då fortsatte vi med elektroniken och höll på att koppla med diverse glödlampor lite mera.

Under matten var det då dags för prov och jag var ganska nervös inför det, men det visade sig faktiskt vara ett ganska lätt prov som tur var! Sedan på gymnastiken, då vi spelad volleyboll, upprepade gymnastikläraren sitt löfte om att vi ska få skrinna på gympan bara det blir is. Hoppas verkligen att det bli lite kallare så att vi får skrinna! :)

Så skönt med fredag, inga läxor över helgen heller så ska se till vara med en kompis jag inte träffat på ett tag nu, men annars hade vi tänkt kolla på lite film också. ;)



//Amber_sweet

Kramsnö, algebra och spanska restaurangbesök

Hej allihopa! :)

Som tur var så kom jag upp ganska ordentligt idag, andra bullar var det nämligen igår. Då stängde jag bara av alarmet och gick och lade mig igen och somnade om på en gång, sedan kom pappa och väckte mig vid halv åtta... Men då var jag uppe på ett kick! (skratt)

Idag inleddes dagen med att vi fortsatte med släktforskningen och läraren lovade att han skulle fixa en världskarta till nästa gång, så att vi ska kunna sätta upp knappnålar varifrån alla kommer. Jag är inte riktigt klar ännu, men det ska nog ordna sig!

På biologin därefter började vi med virus och immunförsvaret, vilket jag tyckte var ganska intressant. Följande lektion var det bonus. (har det istället för finska, man sitter i ett klassrum och pluggar på prov/gör läxor och har tillgång till hjälp av en lärare.) Tillbringade den lektionen med att plugga till matteprovet på fredag och på franskaglosorna till imorgon. Men både algebra och franska är ganska okej, så det var inte så fasligt. (skratt)

Under svenskan informerade svenskaläraren om det kommande författarbesöket på torsdag, så vi missar de två första lektionerna. Författaren ska informera och inspirera oss angående en skrivartävling, har ingen aning om vad det är för tema på skivartävlingen, men förhoppningsvis är det ju något intressant. :)

På spanskalektionen fortsatte vi, till min lättnad, istället med att fortsatte förbereda filmen som vi ska göra på spanska. Vår grupp började skriva på manuset och kom fram till att gästerna på restaurangen ska vara på en viktig affärsresa, sedan ska de lyckas få mat över kontraktet... (skratt)


Snön är kvar, men numera är det kramsnö!

//Amber_sweet


Tjugondag Knut, hala vägar och musik

Hej allihopa! :)

Igår var det ju tjugondag Knut (det firas här på Åland, just trettonde januari. Det går ut på att barn klär ut sig och går och knackar dörr för att tigga godis. Lite som Halloween i Amerika, men här firas istället att julen är över.), själv var jag den som stod i dörren med en godisskål i handen... (skratt) Nå, det var kul att det var en del som vågade sig ut trots det dåliga vädret, det snöade och blåste väldigt mycket och snön var redan ganska tjock.

Idag har jag varit med en kompis, vi knaprade på godis, lyssnade på musik och diskuterade saker och ting mest. (skratt) Vägen dit och tillbaka kändes dock lite vådlig när jag var nära att snubbla omkull flera gånger. Man kan ju tänka sig hur sen bussen lär vara på måndag... Nå, ikväll ska vi kanske se på film, troligtvis något nyinköpt med Johnny Depp! ;)

Annars har jag börjat läsa på mangan Paradise Kiss (det är samma tecknare som till mangan Nana, så kände mig tvungen att kolla in även Paradise Kiss av henne eftersom den nämns ganska ofta i Nana.), tycker den är ganska bra hittills! :)

Har inte så mycket mera att berätta, så tänkte göra ett musikinlägg av detta:

Juanes - La Camisa Negra



//Amber_sweet


Snöstorm, misstag och "Friday"

Hej allihopa! :)

För tillfället viner vinden där ute och ned snöar det mjuka stora vita flingor som dras med av den hårda vinden. Allting är numera snötäckt, men man ska inte luras av den vita fasaden, för under den är det väldigt halt. Vår infart är ett gott exempel. Är nog isgata hela vägen där... Nå, var skönt att komma in i värmen sedan iallafall! (skratt)

Idag var bussen ganska sen av förklarliga skäl och man lunkade in sedan i skolan med håret på ända och med frusna fingrar och kinder... Nå, första lektionen hade jag syslöjd och vi fortsatte med våra påslakan (kudde och täcke), efter det ska vi sedan sticka eller virka någonting... Jag vet inte riktigt vad jag ska göra, men troligtvis blir det väl ett par sockor eller vantar. (skratt)

På fysiken var fysikläraren snäll och lät oss plugga några minuter på engelskaförhöret som vi skulle ha följande lektion, sedan började vi med ett nytt kapitel om elektronik. Senare gjorde vi ett experiment där vi kopplade med bl.a. ett batteri och en liten glödlampa. Engelskaförhöret sedan gick ganska lätt, så det ska nog ha gått rätt så bra. :) Efter det gjorde vi lite uppgifter och sedan tittade vi på roliga filmmisstag på YouTube från filmerna Titanic och Gladiator. (kapitlet handlar om just filmmisstag)

På matten fortsatte vi med att repetera till provet, men den timmen flöt på ganska bra... Sedan var det dags för gympa och vi var tvungna att ge oss ut i snön igen för att gå till gymnastiksalen vi skulle vara i. Vägen var hal och vinden blåste upp i ansiktet på en... Usch och fy! Väl på gymnastiken spelade vi badminton, till min stora glädje. Det är en av det få sporter jag tycker om. (skratt) Gymnastikläraren lovade efteråt när vi höll på att stretcha att om det blir någon bra is så ska vi få skrinna och de har visst lovat minusgrader i någon vecka till vad jag förstod! :)

Under gymnastiken sjöng några i klassen på låten Friday, så nu har man den på huvudet... (skratt)



//Amber_sweet


Bokrecension: Lögner

Hej allihopa! :)

Igår kväll var det dags för det första scoutmötet för det här året, vår patrull damsög eller planerade till Midvinterfesten under det mesta av tiden på mötet. (skratt) Damsugaren ville inte riktigt funka som den skulle alla gånger heller... Nå, tillslut var det iallafall damsuget där! (skratt)

Idag har jag faktiskt lyckats läsa ut en bok, så givetvis blir det bokrecension på det! :)

Bokrecension:

Namn:
Lögner
Handlar om: Astrid har startat ett råd, för att det ska bli enklare för Sam, men istället hamnar de oftare i luven på varandra i och med att Sam är van vid att själv få bestämma över saker och ting. (dessutom är det ändå han som måste utföra jobbet när det kommer till kritan...) Men det händer underliga saker när Orsay börjar påstå sig vara Profetissa och hon har en mystisk flicka vid namn Nerezza vid sin sida numera. Orsay påstår sig kunna se folks drömmar utanför Zonen, men är det verkligen möjligt? Och kan verkligen rådet ljuga för barnen, även om det är för Zonens bästa?
Antal sidor: 350 st. i inbundet format
Bokserien: Lögner är tredje boken i serien Gone, andra heter Hunger och första Övergivna.
Kommentarer: Tredje boken levde inte riktigt upp till vad jag hoppats att den skulle vara. Det fanns inte direkt särskilt många nya idéer om själva storyn heller, författaren fortsatte snarare på gamla idéer och förnyade gamla saker... Det kändes lite tråkigt i och med att andra boken var väldigt fantasirik och det presenterades många nya idéer och karaktärer. Nu kändes det hela bara utdraget, det var inte alls samma spänning som ständigt fanns i de två andra böckerna.
Grupp: Action, vänskap, romantik och en aning humor. Sedan är ju det hela i sig en underlig blandning av fanfiction och fantasy...
Ålder: ca. 13+
Betyg: ♥♥♥½
Boken är skriven av: Michael Grant



//Amber_sweet

Suddiga figurer, släktforskning och skrivartävling

Hej allihopa! :)

Jo, jag var ju tvungen att gå utan glasögonen idag eftersom de var på reparation hos optikern... Visst hade jag lite problem med att se vad det stod på tavlan ibland och man såg ju inte alltid alla som var längre bort i korridorerna, men annars gick det faktiskt rätt så bra. Dock är nog detta inget jag skulle vilja göra om, det var väldigt förargligt när man inte såg allting ordentligt och det kändes väldigt tomt utan glasögonen tryggt på näsan... Nå, nu har jag varit och hämtat dem, så nu ska nog allting vara bra igen! :)

Dagen inleddes med att vi började med ett nytt projekt, tidigare forskade vi ju om brottslighet under 1900-talet, men nu ska vi släktforska. Vi ska gå tillbaka tre generationer, vilket jag själv iallafall tycker att ska bli ganska intressant. (skratt) Sedan ska vi göra en stor världskarta där vi ska sätta upp knappnålar varifrån alla har sitt ursprung.

Dagen löpte på och kantades av förhör på EU-länderna på samhällan, lite virrande eftersom de för tillfället har problem med att få klockorna att ringa in till lektion och olika uppgifter på biologin. (vi skulle kolla pulsen o.s.v., men ganska skönt att inleda terminens biologi på det sättet ändå!)

Så var det dags för svenska, vi ska dock byta svenskalärare om någon vecka, men vi började med ämnet "Språk" med henne ändå. Men språk är intressant, vi diskuterade bl.a. på vilka olika sätt man omedvetet uttrycker sig i olika situationer och beroende på vem man talar med. (sådant tycker jag att är väldigt intressant! (skratt)) Annars berättade vår svenskalärare också om en årlig skrivartävling som snart ska börja, själv hoppas jag att det är något roligt tema så att jag kan delta, det är alltid kul att visa upp texter bara det är något som intresserar en tycker jag. :)



//Amber_sweet


Skolstart, glasögonstrubbel och matematik

Hej allihopa! :)

Till att börja med inleddes vårterminen idag, dessvärre hade jag lite bekymmer med glasögonen. Under helgen hade jag varit tvungen att gå utan dessutom eftersom de höll på att falla sönder och jag inte ville använda dem i onödan. Inte hade optikern öppet under helgen, så det hela fick vänta till måndagen... (mera om glasögonen senare!)

Nå, i övrigt var skoldagen helt okej. Under bonusen satt jag mest med en kompis och snackade eftersom vi ju inte hunnit få några läxor ännu. På samhällan började vi med EU, en fördel med ny termin är att det för det mesta kommer en massa nya saker. (skratt)

På matten repeterade vi dock eftersom vi inte hunnit klart med kapitlet innan jullovet så i ska ha provet om någon vecka. Dessvärre insåg jag att jag kommer att vara tvungen att reptera ganska mycket, det var inte så mycket som kändes särskilt bekant såhär efter jullovet... Nå, jag förstod kapitlet ganska bra tidigare, så jag ska nog lyckas hitta tillbaka på det gamla spåret snart. (skratt)

Jag höll förresten mitt föredrag med spanska recept idag, sedan fick vi en ny uppgift som också var Spanienrelaterat. Vi ska göra en liten film där vi ska spela upp ett restaurangbesök på spanska. Gästerna som beställer ska inte vara så duktiga på spanska, men hovmästaren ska vara väldigt duktig på spanska. (så den karaktärens repliker kommer vi att få hjälp med, men resten av spanskan i filmen ska vi jobba med själva!) Sedan delade vi upp oss i grupper och jag hamnade i en rätt så trevlig grupp. Själv ska jag spela hovmästaren, men det ska nog gå bra. :)

Just nu är glasögonen hos optikern, men de ska iallafall förhoppningsvis vara lagade till imorgon! :D (dessvärre innebär detta att jag lär vara tvungen att gå omkring utan glasögon imorgon... Heh, vi får se hur det går!)

K-On!

//Amber_sweet


Bokrecension: Sista avfarten till älvalandet

Hej allihopa! :)

Ursäkta att jag inte varit särskilt aktiv med bloggandet, men har haft för mig så mycket senaste tiden... Var jag inte på övernattning så var det liksom scoutevenemang eller dagsresa som gällde... Nå, har mitt i allt detta lyckas läsa ut en bok och den ska jag givetvis recensera! :)

Bokrecension:

Namn:
Sista avfarten till älvalandet
Handlar om: Theo Vilmos har det inte lätt. Hans flickvän gör slut, han blir utsparkad ur bandet han sjöng i och hans mor dör i cancer. Men snart finner han en bok som hans gammelmorbror skrivit, en bok om en otrolig sagovärld där olika blomfamiljer verkar härska över en stad. Men när Theo flyttar till en stuga i bergen i San Francisco anar han inte att det är någon som förföljer honom... Någonting underligt är i görningen, något mycket större än Theo någonsin skulle kunna ana.
Antal sidor: 347 st. i pocketformat
Bokserien: Sista avfarten till älvalandet är första boken i serien Blommornas krig.
Kommentarer: Tad Williams är en duktig författare (det går inte att förneka), men sådär i början kan boken vara ganska svår att komma in i och det känns verkligen inte som en fantasybok då. Den kan vara ganska trög och tråkig vid vissa ställen sådär i början, men när man väl kommit in i boken är den väldigt bra. Det händer mycket när det väl händer någonting och den är lätt att hänga med i när man väl kommer in i den som sagt. Jag gillade dock boken, om man bortser från den sega början.
Grupp: Fantasy, vänskap, romantik, dramatik, humor och lite action.
Ålder: ca. 13+, den kan vara ganska svår att förstå ibland
Betyg: ♥♥♥½
Boken är skriven av: Tad Williams


//Amber_sweet


Nyår och himmelslyktor m.m.

Hej allihopa! :)

Ursäkta att det varit så dålig uppdatering här, har varit upptagen med bl.a. nyåret och en hel del annat. Hoppas ni hade en trevlig nyårsafton! Själv åt jag kräftor, skickade upp diverse himmelslyktor, testade lite med mitt nya elddon, spådde i stearin (istället för nyårslyckor då, väldigt kul!) och pappa hade som vanligt ute en eldstubbe. (en stubbe man tänder eld på, där i början när den hade en tendens att råka slockna lite ibland så försökte jag få fyr på den igen med hjälp av elddonet...(skratt))

Kattorna var faktiskt väldigt lugna i år, var rädd att yngsta katten Måna-Lysa skulle bli rädd där vi tolvslaget, men hon klarade sig riktigt bra. Tänkte visa lite bilder på himmelslyktorna, tycker sådana är jättefina. :)

 

En blå och en röd!



Stubben efter att den brunnit ett tag.

//Amber_sweet


RSS 2.0