Bokrecension: Trollkarlens hatt

Hej allihopa! :)

Den här boken blev på efterkälken, jag kunde inte hitta den så tänkte hoppa över den... Men hittade den sedan så tänker recensera den ändå!

Bokrecension:

Namn:
Trollkarlens hatt
Handlar om: Äntligen är det vår igen, muminfamiljen vaknar upp igen (precis som alla andra i dalen) och så är det dags att bege sig upp ur den varma sängen och ut i den blomstrande våren. På sin första vandring för året hittar mumintrollet, snusmumriken och Sniff en svart elegant hög hatt. När de ger den till muminpappan är den tyvärr för stor så den får funka som sopis istället, dock stöter de på en underlig överraskning efter att äggskalen fått ligga i sopisen ett tag. Den här våren blir då inte någon normal vår, det kan man lugnt konstatera.
Antal sidor: 153 st.
Bokserien: Trollkarlens hatt är den andra boken i Mumin-serien. Första boken heter Kometen kommer. (om man bortser från Småtrollen och den stora översvämningen alltså)
Kommentarer: Trollkarlens hatt anser jag vara en av de böckerna som har bäst humor, dessutom är ju Tofslan och Vifslan och deras egna språk bara för härliga! :)
Grupp: En underlig blandning av fantasy och humor.
Ålder: ca. 9+
Betyg: ♥♥♥♥
Boken är skriven av: Tove Jansson
Trollkarlens hatt

//Amber_sweet

Sommartid, smulpaj och novell på engelska

Hej allihopa! :)

Usch, detta med sommartid... Jag ogillar det verkligen, helt onödigt! Blir förvirrad och så är det svårt att somna på kvällarna eftersom det känns som om man går en timme för tidigt och lägger sig, ännu jobbigare är det ju på morgonen när man är så himla trött! Det hade jag problem med när jag vaknade, jag lyckades somna om i si sådär tjugo minuter... Usch, verkligen inte lyckat! Jag stressade jättemycket och hann nätt och jämnt med bussen, den senaste var det då som kom. (senare visade det sig att bussen som jag vanligtvis brukar åka med åkte en bit efter så skulle nog bestämt hunnit med den även om jag inte stressat så mycket som jag gjorde...)

Första lektionen hade vi ju geografi då, vi hade förhör på en hel del länder men det var bara två som jag hade lite problem med. Har nämligen väldigt lätt för att komma ihåg kartor. Tips för er som har svårt för det och har en del förhör på kartor är att stirra stint på någon stad (eller vad det nu är ni har) på kartan man har förhör på och upprepa stadens namn medan man klappar i takt på bordet man sitter bredvid/benen. Det kanske låter lite konstigt, men det funkar faktsikt!

Jepp, vi gjorde smulpaj på hemkunskapen. Vi lyckades ha i fyra deciliter grädde istället för två i vanilj-joxet som skulle vara med till pajen som sås... Hrm, vi gjorde så pass mycket att vi fick sätta undan det som blev över till någon senare grupp. Men i övrigt var pajen ganska lyckad, dock lite irriterande att man blev så blå om tungan och tänderna.

På engelskan fick vi ut novellerna vi skrev tidigare, vår engelskalärare sade mycket noggrant till oss när vi började med novellerna: "Och kom ihåg att inte skriva för kort, ni måste träna på det!". Hjälp, hon kan ju verkligen inte ha syftat på mig... När jag får tid på det viset att sitta lite hur länge som helst och skriva någon berättelse kan det bli nästan hur långt som helst, den här novellen kan jag berätta att tog upp över åtta sidor i häftet. (förstår ni vad det är jag försöker säga?) Jag var lite nervös för att få ut den, har nämligen skrivit en del tidigare som var mycket bättre... Dessutom blev den lite skum, satt nästan hela kvällen med den och det blev lite stressigt där på slutet. Till på köpet är inte min engelska grammatik vad jag önskar att den var. Men fick faktsikt kommentarerna "Well written" och "Good story", så antar att det inte var alltför mycket stavfel! :)

Amuto, Shugo Chara

//Amber_sweet

Bokrecension: Sent i november

Hej allihopa! :)

Så har jag läst ut sista boken i Mumin-serien, lite synd... Men den är bra, det är den!

Bokrecension:

Namn:
Sent i november
Handlar om: Snusmumriken har på känn att han har en bra visa på gång när han går ifrån Mumindalen på sin vanliga vandring, men det som är problemet är att visan ju finns i Mumindalen. Så han är så illa tvunmgen att vända tillbaka efter en liten stunds tvekan. Homsan Toft i sin tur ligger längst ut i fören på hemulens båt, där han bor alltså. Varje gång innan han ska somna föreställer han sig hur han går fram till muminhuset, över bron och genom trädgården. Ibland hinner han fram till dörren innan han somnar, ibland inne. Men så börjar tanken att avta och snart kommer han inte långt utan att inte minnas hur trädgården såg ut. Så homsan Toft ger sig av mot muminhuset, i hopp om att träffa på sin kära muminmamma.

Efter en dramatisk scen på sitt eget tak bestämmer Filifjonkan sig för att bege sig till muminhuset på visit, hon saknar sällskap och hennes hus är så tomt. Hemulen känner sig som om han bara gör oviktiga saker och det närmsta trevliga minnet han har var när han för länge sedan besökte muminhuset, så han beger sig också ditåt i hopp om att kunna vakna om mornarna och vara glad. Så beger sig Onkelskruttet också dit, han är trött på att de där yngre alltid ska gnälla på honom och försöka få honom att minnas saker. Sist men slutligen kommer Mymlan mitt i allt lätt trippande, men hon ska helt enkelt bara hälsa på sin lilla My. Alla de här personerna är omedvetna om varandra och alla är de omedvetna om att huset står tomt, de får försöka att bo där tillsammans  i hopp om att muminfamiljen snart ska komma tillbaka... Men var är de egentligen?
Antal sidor: 160 st.
Bokserien: Sent i november är den åttonde boken i Mumin-serien. Första heter Kometen kommer (om man bortser från Småtrollen och den stora översvämningen alltså), andra Trollkarlens hatt, tredje Muminpappans memoarer, fjärde Farlig midsommarfemte Trollvinter, sjätte Det osynliga barnet och sjunde Pappan och havet.
Kommentarer: Sent i november är en av mina absoluta favoriter i Mumin-serien, men den är nog också en av de mest melankoliska. Storyn är härlig och karaktärerna minst lika trevliga, den är helt klart läsvärd.
Grupp: En underlig blandning av fantasy och humor.
Ålder: ca. 12+
Betyg: ♥♥♥♥
Boken är skriven av: Tove Jansson
Sent i november

//Amber_sweet

Rätt vinnare, manipulation och klänningsförälskelser

Hej allihopa! :)

Ja, det var verkligen rätt vinnare som vann, Jessica förtjänar glasskon mera än Frank! Dessutom ska Frank alltid envisas med att ha på sig samma fula modell på byxor, det stör mig en aningen... Nå, mina drömfinalister skulle egentligen ha varit Alexander och Tina, eftersom de har så intressanta och trevliga personligheter. Särskilt deras showdanser skulle ha varit jättekul att se, vad söta Alexander skulle haft på sig när han fick välja själv och vad Tobias skulle ha valt för koregrafi till Tina. (Tobias är väldigt duktig på det, han har ju dessutom kommit väldigt långt med de kändisar han fått varje säsong)

Jag trodde nästan Frank skulle vinna där ett tag, tv4 försökte ju nästan maniplera med: "Att nog var det Frank som skulle vinna!". Till och med Ann Wilson i juryn var med på det, hennes kommentar till Jessica: "Ja, även om du inte vinner så...". De visade fler klipp med Frank och en massa annat dessutom, men ändå så verkade folk inte fastna för det och Jessica vann! :) 

Det var en massa snygga klänningar igår kväll! Till att börja med så var ju programledaren Jessicas blåa jättesnygg. Härlig färg och den passade henne rikigt bra. Vinnaren Jessicas vackra vita-/guldaktiga var jag minst lika förjust i som första gången jag såg den, hon passar så bra i den dessutom! Jessica hade också en till snygg klänning, den hade de glömt med att ha på bild tidigare, men nu var den med bland bilderna! Jessicas glittriga "sista-dans-klänning" var ganska trevlig måste jag säga! Men jag hade nog nästan förväntat mig någon väldigt vacker och graciös sista dans av henne, eftersom hon är så duktig på att dansa sådana danser. Hade nästan glömt att Hannah hade varit med i programmet, men hennes härliga rosa klänning var kul att se igen. Alexander var också kul att se igen, hans outfit till sin bästa dans var också en av de som mest passade honom! Tinas vackra blåa klänning var också en fröjd att se igen, den dansen lyckades de verkligen med!

Idag ska jag väl se om jag kan vara med en kompis, läxor och prov har nämligen varit i vägen så det har helt enkelt inte riktigt blivit av... Men ska se! :) 

Amuto, Shugo Chara 

//Amber_sweet

Våta kläder, stukad fot och härlig nederbörd

Hej allihopa! :)

Dagen började verkligen som vilken fredag som helst och jag hoppades på en ganska okej morgon, men tänk så fel man kan ha... När jag väl hade kommit ut och började skynda uppför infarten insåg jag att det var ett lager is under den där snön just då lyckades jag trilla omkull och få en massa snö på mig. Jag fick kila in och byta om jag och tack vare det missade jag bussen, stod och väntade på den ett tag men gav sedan upp och fick ringa pappa och be honom skjutsa mig. När vi väl kom till skolan var skolgården helt tom, samma sak med korridoren med skåpen i. Jag skyndade att sätta in väskan innan jag stack iväg till gympasalen för att inse att de bara just skulle börja, trodde jag hade blivit mer försenad än så...
Väl på gympan började vi med någon tagare, fiskenätet kanske ni andra också kört på gympan tidigare någon gång? En är tagare och sedan när den får tag i någon så håller de varandra i händerna och försöker ta flera, så byggs kedjan på med bara flera och flera vart efter. Så körde vi i alla fall alltid i lågstadiet. (här på Åland finns inget mellanstadie utan från ettan till sexan så går man i lågstadiet helt enkelt) Jag gillade den inte redan då, jag har nämligen alltid varit ganska kort och när vi hade den i lågstadiet så lyckades jag alltid hamna med typer som var mycket längre än mig och snabbare. Jag hade svårt att hänga med och de var ju så insatta i gympan de där typerna att inte hade de tid att ta hänsyn till mig heller... (tung suck) Nå, enligt min gympalärare skulle vi visst hålla armkrok och det tyckte jag att inte var någon särskilt bra idé, man fick ont i armarna och inte får man ju heller den ultimata längden på kedjan heller... Mina onda aningar stämde, en tjej i klassen lyckades ramla omkull riktigt tokigt och hon vrickade foten ordentligt på köpet. Den svullnade så pass mycket att de fick åka till akuten med henne, stackarn... :(

Tredje lektionen hade vi ju bild som vanligt då, vi skulle fortsätta med det där bildprojektet (beskriver det närmare här) och nästa del skulle vara i Op Art, vilket jag faktiskt tyckte var ganska trevligt. Tjejens läppar och en bit av halsen och några toppar av håret fick komma med, man skulle rita ett randigt mönster över henne. Så skulle man sedan sudda ut konturerna runt läpparna och man skulle kunna se dem ändå. (ränderna blir ju böjda över läpparna och halsen när de inte är helt raka, om ni förstår vad jag menar?) Man skulle ha det i vitt och valfri färg på ränderna och jag valde rött, tyckte det såg lite polkagrisaktigt ut och eftersom jag ville köra med något annat än lila som exempelbilden hade. (vilket jag egentligen tyckte var snyggast, men, men..)
Nästa lektion hade vi svenska och vi skulle ju haft vår svenskalärare givetvis, men hon hade visst stuckit till stan med niorna hon.. Så vi trodde vi skulle få hål, men då kom matte- och fysikläraren gående och sade att han minsann skulle vikariera.  Nå, vi fortsatte med tidningarna vi skulle göra om andra världskriget och jag tycker det är jättebra att vi är i stora grupper, annars blir det så lätt att det är i små grupper och om man hamnar i samma som någon ganska oambitiös typ kan det hela gå ganska ordentligt åt skogen. I alla fall började jag på min artikel om Blitzen, när Hitler bombade framförallt London alltså.
Under lektionen fick jag en aning om att det skulle regna, eller åtminstone bli nederbörd. Klassrummet får liksom mitt i allt ett annorlunda ljus från den grå himlen där ute och man känner det inombords också. Mina aningar stämde, det började snöa/regna på rasten där efter.

Amuto, Shugo Chara

//Amber_sweet

Dålig uppdatering, magsjuka scouter och hemliga koder

Hej allihopa! :)

Förlåt att det har varit så himla dålig uppdatering här! Har helt enkelt berott på att jag inte haft ork med det, skrivsuget avtog mitt i allt... Men det ska det göra också för att man ska kunna prestera bra när man väl skriver, så det är nog förlåtligt... (skratt)
Det skulle ha varit scoutmöte tidigare, men när vi kom dit stod en kompis i scoutgruppen där och motade bort alla och berättade att det hela var inställt eftersom alla ledare var sjuka. Blev lite besviken, hade kommit ihåg att ta med mig öronmuffarna dessutom! Dessutom tycker man att de borde ha kunnat meddela det tidigare, de bad ju om ens kontaktuppgifter när man började? Nå, så hörde jag idag att visst den ena ledaren var magsjuk... Mysigt, vi får hoppas det inte är något som smittar sedan.

På studiehandledningen gjorde vi ett test som skulle visa vad för slags intelligenser vi hade. Ja, finns visst inte endast IQ man kan räkna ut sådant i, var bl.a. språk (att man har lätt för språk över lag), människor (man förstår sig på folk helt enkelt), kropps (fattar inte varför de kallar det fysiskt egentligen, men det kanske gjordes av några mindre språkbegåvade typer. I alla fall infattade det att man var lite bättre på sport och liknande), musik (ja, men var alltså lite mera musikaliskt begåvad... Vilket jag egentligen inte är, men jag lyssnar väldigt mycket på musik så jag fick en del poäng i det i testet ändå) och jag (man vet alltså väldigt mycket på om sig själv och har koll på vad man gillar m.m.). Själv var jag bäst i språk och jag-joxet, vilket jag väl egentligen faktiskt inte var så förvånad över, men, men... :s

Det snöade mitt i allt under matten (till de flestas bedrövelse, själv gillar jag verkligen nederbörd så jag satt och smålog för mig själv nästan hela matten), vilket jag ansåg vara lite allmänt skumt. I förrgår regnade det mitt i allt och sedan sken solen, igår blåste det en massa och idag snöade det mitt i allt... Sedan när jag for hem sken solen på, skum vår vi har här borta i år, hurdan har ni andra? (skratt)

Ja, vi snackade då alltså spioner under andra världskriget på svenskan (vi har samma lärare i svenska och historia, så hon lägger ibland ihop dem för att göra vissa uppgifter. Vi ska nu t.ex. skriva en tidning om andra världskriget och hon kommer bedöma den både enligt svenskan och historian) och då kom i in på att de skickade hemliga koder med tidningar, kunde vara att man skulle lägga ihop alla första bokstäver i vart tionde ord eller liknande. Lite coolt att det funnits lite Bond-aktiga spioner på riktigt egentligen... (skratt)

Amuto, Shugo Chara

//Amber_sweet

Lite virrig dag, tysk isbjörn och borttappat sudd

Hej allihopa! :)

Redan på morgonen kände jag på mig att dagen skulle bli lite virrig, jag lyckades till att börja med tappa smörgåsen. Upp och ner till på köpet.
Första lektionen hade vi klasstimme då som vanligt, två föräldrar ur rese-gruppen som de ordnat för att samla in pengar till klassresan var med. Bl.a. snackade vi om vart vi över huvud taget skulle fara. Själv vill jag hålla mig inom Norden, blir nog lite krångligt att få ihop mer pengar än så. Nå, vi ska ha den här klassmiddagen ganska snart då, men kan ju tyvärr inte delta... Dock tror jag att jag ska ta med mig kladdkaka åt dem, alla skulle ta med sig varsin till skolan. (till efterrätt alltså och de som har möjlighet att komma ska stanna i skolan efter att den slutat) Men de pratade om att de kanske ska ha någon till så får väl försöka komma på den istället! :s

Vi hade dubbeltimme i hemkunskap idag, precis som alla andra måndagar. Vi skulle göra stekta smörgåsar med biff och ägg på. Jag stekte och fixade biffarna och de såg i alla fall ganska bra ut, stekningen blev ordentlig. Till efterrätt gjorde några andra i gruppen något ananas-jox som man åt vaniljglass till. Den blev i alla fall väldigt lyckat, fast efterrätt är oftast väldigt lätt att få till. :)
På franskan berättade franskaläraren lite om klassresan hon just hade kommit hem från i söndags, de hade varit till Berlin i Tyskland. En ganska skum sak var att de hade varit och tittat på en väldigt känd isbjörn på ett zoo där. Tyvärr minns jag inte dess namn, men det finns visst någon film om den också... Nå, de hade varit och kollat och fotat den vid ett-tiden och sedan en stund efter att de lämnat zoo:et (vid tre-tiden ungefär) så hörde de att isbjörnen avlidit! Väldigt tråkigt, men den var visst ganska gammal om jag förstått rätt... :s

Under matten hade jag en strid med klassrummets pennvässare. Det hade fastnat ett stift i den, att man inte kan ta bort det tycker man om man står och vässer och det fastnar? Nå, jag fick sitta där och hålla på och peta med den eftersom pennan knappt gick att skriva med när den var så ovässt. (stiftpennan har gått sönder och har ingen extra...) Till slut fick jag ju bukt med den i alla fall, men tycker i vilket fall som helst inte om skolans pennvässare.
Väl efter lektionen insåg jag att jag glömt suddet i klassrummet så fick springa och leta efter matteläraren så han kunde låsa upp klassrummet. Det visade sig visst att suddet hade hamnat på golvet under bänken... (skratt)

Ikuto, Shugo Chara

//Amber_sweet

Filmkväll, Coraline och jättemåne

Hej allihopa! :)

Jepp, igår kväll var jag på filmkväll hos en kompis då. När jag och en till kompis först kom dit satt vi oss på kompisens rum och snackade någon timme, sedan var det dags för middag. Vi åt våfflor med sylt och grädde till, mums nygräddade våfflor är så gott! :)
Efter middagen var vi hennes rum fram till sju-tiden då vi bestämde oss att det var ganska passligt att börja kolla på filmen. Jag hade lyckats få tag i filmen Coraline så vi kunde kolla på den precis som planerat! Jag var bekymrad för att den skulle vara läskig, men det visade sig att den inte var mycket värre än boken. Dessutom var den väl mer spännande än läskig, med lite sällsamma detaljer och händelser, så att man inte skulle glömma att själva storyn ju egentligen är lite läskig.

Till er som inte har en aning om vad Coraline är för något ska jag givetvist förklara mig: Coraline är egentligen en bok av Neil Gaiman, men det har gjorts en film på det hela. Nå det hela handlar om en tjej vid namn Coraline som flyttar med sin mamma och pappa till ett hus med ett par små lägenheter i. Hennes föräldrar har inte riktigt tid med henne och hon får väldigt lätt tråkigt i huset. Efter ett tag lyckas hon hitta en dörr i lägenheten, hon frågar sin mamma om det och efter lite övertalning går mamman med på att låsa upp dörren. Till Coralines stora besvikelse går den bara till en tegelmur, den måste ha murats igen när lägenheten renoverades. Så en natt kikar Coraline in genom dörren igen och då är tegelmuren borta. Nyfiken som Coraline är går hon genom dörren, men på andra sidan hittar hon en precis likadan lägenhet som hennes egen. Med liknande grannar, liknande möblering... Och det skummaste av allt: liknande föräldrar.

Här är trailern till filmen:



Var det några fler som såg månen igår kväll? Den bländade en ju nästan när man tittade på den! Jag och mina två kompisar var ut via i min ena kompis trädgård och kollade på månen efter filmen. Jag tog en del bilder, dock blev de väl inte världens bästa, men kul ändå att ha. Är visst sådant som bara händer ungefär vart tjugonde år. Det sägs ju att det är sådan måne som drar till sig jordbävningar och liknande, men det är inte vetenskapligt bevisat direkt så man kan ju inte riktigt påstå att det är det som orsakat allt det där i Japan, men, men...

Måne

Måne

//Amber_sweet

Han där Frank, kräftor och filmkväll

Hej allihopa! :)

Till att börja med måste jag beklaga mig över att Frank gick vidare igår kväll! Han är inte värd det, det borde ha varit Tina och Jessica som gått vidare till final! Stackars Tina! ): Dessutom hade Alexander ha kunnat komma med till semifinalen, för han var verkligen duktig. Nu håller jag verkligen tummarna för att Jessica ska vinna, jag hoppas att ni också gör det!
För övrigt är det ganska synd att det är så lite kvar av Let's Dance... Nå, igår kväll var det i alla fall några ganska fina klänningar... Till att börja med så var Tinas svart/röda, som hon hade i första dansen, ganska fin. Den andra klänningen som jag tidigare fastnat för och som jag fortfarande gillar är Jessicas silvriga, som hon hade i andra dansen. Tyvärr var det enligt min mening inte några fler klänningar som jag fastnade för. Vi får hoppas det blir några flera snygga nästa gång istället! :s

Igår kväll tittade jag inte bara på Let's Dance, före det började satt vi och åt kräftor också. Med kex med vitlöksost på, mums, mums! :)
Ikväll är det dessutom dags för filmkväll, vi ska äta middag där först också. Undrar vad vi ska äta, men föredrar att låta det komma som en överraskning! Måste verkligen försöka få tag i Coraline idag, men vi får väl se...
Snow Drop

//Amber_sweet

Kanande i backen, Picasso och filmkväll

Hej allihopa! :)

Till att börja med så inleddes dagen då med att vi skulle ha gymnastik. Vi skulle ha det i en hall en bit bort och vi måste komma nerför en backe för att komma dit. Antingen kan man gå runt den och ta en ganska lång omväg och det tar ganska lång tid, eller så måste man ta sig nerför en ganska brant backe. Jag och en i klassen gick nerför backen eftersom vår bussar var en aningen sena. Genom halva backen gick det lite vingligt och ungefär där skojade jag om att jag troligtvis skulle trilla omkull och fara nerför resten av backen. Och vad händer inte då? Jo jag halkar och kanar ner en bit för backen sittande... Erkh, försökte stoppa med händerna och det kan ni ju tänka er att kändes. De sved efteråt... Nå, till slut fick jag stopp på det hela genom att trycka ner klacken på kängorna i snön. Vi skrattade gott åt det hela och just när jag ställde mig upp kom till på köpet gympaläraren gående nerför backen, erkh...

Väl på gympan spelade vi handboll, det gick faktiskt ganska bra. Lyckades till och med göra ett mål första matchen! Andra lektionen (vi har ju dubbeltimme i gympa) var det lästimme så jag fortsatte läsa på Boktjuven, den är riktigt bra hittills!
Tredje lektionen hade vi bild då och vi fortsatte med bilduppgiften. Vi har delat upp ett papper med en bild vi ritade ett porträtt på i sex st. bitar (med blyertslinjer alltså, vi sitter inte och klipper i det) och sedan ska vi göra delarna av porträttet i olika tecknarstiler. Förra gången fixade vi med Pop Art t.ex. Nu idag skulle vi hålla på med Picasso-stil. (det hette något annat, men minns inte vad) Jag gillar inte sådan stil, tycker inte de skumma färglada avmålade mänskorna ser särskilt trevliga ut och man blir bara förvirrad av de förvridna ansikten. Särskilt snyggt är det ju inte direkt heller, enligt min mening. Det som jag irriterade mig på var att en stor bit av tjejens ansikte på porträttet var just den delen som skulle bli i den stilen. Hennes näsa fick bli kantig och konstig och håret såg jätteskumt ut, nej det är verkligen inte min stil helt enkelt... :s

Sista lektionen höll vi ju på med kaligrafi och som ni kanske minns så marmorerade vi papper förra gången. Vi skulle nu skriva på pappren och göra kort eller liknande av dem. Jag var visst nästan den enda som tagit med mig blyerts så det var en hel del som ville låna den med jämna mellanrum till att skissa var man skulle skriva på kortet o.s.v... (skratt)
Ja, så var det ju det här med filmkvällen imorgon. Det är bestämt nu och ska få skjuts både dit och hem så det hela är bara bra! :) Fast ska se om jag kan få tag i Coraline, annars kom vi fram till att Rosa Panter 2 får bli vår plan B!

Pop Art
Exempel på Pop Art!

//Amber_sweet

I-Car, tidningar och att skriva på tavlan

Hej allihopa! :)

Ursäkta att jag inte hann skriva igår! (mer om det någon annan gång, måste ju åtminstone börja med vad som har hänt idag)
Ja, första lektionen var som vanligt studiehandledning (precis som alla andra torsdagar) och vi skulle ha fortsätt med vår I-Car. Tyvärr var alla förutom jag i gruppen sjuka så jag fick sitta och skissa lite för mig själv på skissen, men lade ju inte direkt till några saker när alla var borta...
På matten fortsatte vi med geometri, vi höll på att rita kuber o.s.v... Inte så krångligt enligt min åsikt.
Usch, vad tråkigt det var att missa franskan på grund av lästimme! Fast i och för sig var ju franskaläraren inte där just då, men, men... (vi hade studiehandledaren som vikarie istället, hon kan visst en del franska hon med!)

På lunchrasten satt jag och två kompisar på en av skolans bänkar och diskuterade lite allmänt. Så hade ena huvudet lutat mot mig medan vi lyssnade på musik. Heh, vi diggade till Wake Me Up Before You Go Go, med Wham då givetvis. Kul att man får med folk att lyssna på sådan gammal musik! Trodde jag var ganska ensam om att vara i min ålder och lyssna på så pass gammal musik... Bl.a. så diskuterade vi då att ena kompisens lillebrorsa skulle ha födelsedagsparty i helgen och hon undrade om hon kunde få fly hem till någon av oss andra två. Jag föreslog att vi då skulle ha filmkväll hos någon av oss, eftersom partyt skulle vara på kvällen och vi brukar försöka ha lite filmkvällar med jämna mellanrum. De andra verkade gillade idéen och nu funderar vi på vad vi ska kolla på. Tänkte föreslå Rosa Pantern 2, Coraline och Damernas Detektvibyrå  imorgon, men ska se om de har kommit på några förslag de med! :)

Den där tidningen börjar bli lite tjatig, vi håller ju på med sådant på svenskan nu. Vi ska visst skriva en artikel sedan också... Nå, tycker om att skriva så det är bra att vi äntligen får ha lite mera utmanande skrivuppgifter ibland. Har saknat att ha det när vi har haft den där jobbiga muntliga saken. (höll föredrag o.s.v., att hålla föredrag är inte kul)
Vi skrev en massa på tavlan på engelskan. Gå upp och skriva meningen på tavlan, ni vet? Tycker egentligen inte om det särskilt mycket, har underlig handstil och sällan blir det lagom stort så alla ser vad man skrivit heller... Sedan är det förargligt om man råkat skriva fel eller liknande.



//Amber_sweet

Busig typ, tidningar och "ostmackans väg"

Hej allihopa! :)

Jepp, det finns en liten busig typ här vid namn Tödde här. När jag satt och hetspluggade på biologiprovet igår kväll satt jag och lyssnade på musik på mobilen. Tödde kom givetvis förbi när han såg att jag hade roliga saker för mig där jag satt på vardagsrumsgolvet med färgpennor och strök under saker i sammanfattningen. Först skulle han mysa och var gullig, men intresserade sig sedan för min mobil som stod och skrällde med något på japanska på. Tödde petade intresserat på mobilen med tassen och jag lät honom hållas. Så märkte jag mitt i allt att låten var borta, den där katten hade lyckats pausa låten...
Så nu i morse när jag vaknade höll Tödde på med dumheter igen. Jag låg och drog mig och såg i ögonvrån hur han hoppade upp på mitt skrivbord, tog något i munnen och sprang nerför trappan med det. Efter sprang jag yrvaket iförd pyjamas och med håret på ända... (skratt) Gissa vad han hade i munnen då? Jag hade någon liten leksaksigelkott iförd babyrosa dress och den hade han i munnen och lekte med i hallen...

I skolan började jag skriva på min artikel om mayafolket, har bestämt mig för att göra det till ett reportage i jag-form, ska skriva det som om jag varit där borta själv! :)
På svenskan skulle vi ha med oss var sin tidning, som läxa då. Vi gick igenom vad tidningen hade för olika delar (sport, nyheter, insändare o.s.v) och jag tyckte timmen gick lite allmänt trögt. Kändes som alla ändå ju redan hade koll på det, det mesta i alla fall. Fast det där med det politiska var väl nytt, men annars vet jag väl inte riktigt.. :s 

Vi hade lästimme på hissan, så fick börja med Boktjuven nu! Ganska bra hittills och jag misstänker att den bara kommer bli bättre och bättre!
Ja, så hade jag ju biologiprov sista timmen också... Trodde det skulle vara svårare, men var faktiskt ganska enkelt när det kom till kritan. Vi har då hållt på med "ostmackans väg", förhoppningsvis ska vi väl börja med något intressantare än matsmältning nu!

Vårkänslor

//Amber_sweet

Vårkänslor, kokosbollar, gymnasium och π-dagen

Hej allihopa! :)

Ja, när jag genade på den vanliga vägen i morse iväg till busshållsplatsen fick man nästan vårkänslor när man gick på det knastrande gruset. Tyvärr vet jag inte om jag ska gilla att snön håller på att töa på det här viset medan det duggar och blommorna börjar komma upp, eller om jag ska tycka om när det snöar så där riktigt mycket mitt i allt... (tung suck)
På klasstimmen sade de att klassmiddagen var uppskjuten till ett senare tillfälle... Tyvärr ska jag bort då så kan inte komma, men de pratade om att de kanske ska ha en till så får väl försöka komma på den istället! Men måste i alla fall snacka med någon av klasslärarna om det imorgon, plingade nämligen inte riktigt till i morse när de pratade om det på klasstimmen, måndag ni vet.

Vi ska ha läsvecka den här veckan med, men har ju läst ut boken vi skulle läsa så ska nu börja på Boktjuven! :)
På hemkunskapen hann vi bara med att göra kokosbollar eftersom det skulle komma något gymnasium och informera alla åttor tredje lektionen. (vi har ju dubbeltimme när det gäller hk!) Gymnasiet lät väl egentligen ganska trevligt, men ska helt enkelt inte inrikta mig på djur och lantbruk efter högstadiet så jag ansåg ju det inte direkt som något alternativ, dessutom vet jag inte riktigt om jag vill fara så långt bort för att gå på gymnasium heller... :s
På matten började vi med geometri och tyckte det gick en aningen trögt, hade hoppats på något lite mer komplicerat när vi nu äntligen var klara med ekvationerna... Jag vill ha utmaningar på matten, saker jag förstår men liksom måste sitta och räkna lite grand på för att komma fram till svar på. Fast i och för sig så måste man ju räkna lite grand när det är geometri, som tur är, men kändes ändå lite segt hela timmen...

Ja, idag är det pi-dagen så glad pi-dag allihopa! (3,14 ni vet!)
Amuto, Shugo Chara

//Amber_sweet

Bokrecension: Pappan och havet

Hej allihopa! :)

Oj, bara en bok kvar i serien efter den här ju! :o

Bokrecension:

Namn:
Pappan och havet
Handlar om: Muminpappan har bestämt sig för att han vill beskydda och försvara sin familj, så han tar med dem till Ön. Ön där mitt ute i havet, där sjöhästars galopperande steg hörs från stranden mitt i natten, där den tystlåtne och tigande fiskaren bor, där familjen förändras drastiskt, förutom lilla My då, och där muminpappan försöker göra sig klok på havet, när han inte bekymrar sig över fyrljuset vill säga.
Antal sidor: 202 st.
Bokserien: Pappan och havet är den sjunde boken i Mumin-serien. Första heter Kometen kommer (om man bortser från Småtrollen och den stora översvämningen alltså), andra Trollkarlens hatt, tredje Muminpappans memoarer, fjärde Farlig midsommarfemte Trollvinter och sjätte Det osynliga barnet.
Kommentarer: Pappan och havet är nog en av de mest mellankoliska böckerna i serien, enligt min mening. Dock tycker jag mig nästan minnas att den kändes mera mellankolisk första gången jag läste den... Kan ha berott på att jag läste den på sommaren och att man så lättare kommer in i stämningen då. Den där stämningen när man hör vågorna slå mot stranden, solen skiner en i ögonen och man sitter där ensam i grönskan och läser... Den är liksom inte så lätt att komma in i när man sitter inne i soffan och läser medan det är ganska mörkt ute och snön är kvar, eller hur? Men boken rekommenderar jag att man ska läsa på sommaren, men den är i övrigt jättefin. Spännande och mellankoliskt, dessutom är ju lilla My bara för härlig! :)
Grupp: En underlig blandning av fantasy och humor.
Ålder: ca. 12+
Betyg: ♥♥♥♥
Boken är skriven av: Tove Jansson

Pappan och havet

//Amber_sweet

Bokrecension: Förföljaren

Hej allihopa! :)

Ja, det har ju då varit läsvecka i skolan den här veckan, det är visst det nästa vecka med för den delen. Jag har redan läst ut boken vi ska läsa så tänkte ta och recensera den!

Bokrecension:

Namn:
Förföljaren
Handlaren om: Malin vet inte hur länge till hon ska stå ut. Det känns som om hon glider längre och längre ifrån Adnan ju längre hon håller det hela hemligt. Så mitt i allt försvinner hennes konfirmationsporträtt, men just då anar hon inte någonting särskilt. Hon anar inte att det är någon som följer hennes steg, någon som väntar på henne utanför skolan och skuggar henne. Någon som varit i hennes rum utan lov.
Antal sidor: 254 st.
Kommentarer: Alltså, den här boken är egentligen väldigt välskriven. Händelser är välgenomtänkta, karaktärer också och det är lätt att hänga med i boken. Dock blir jag väldigt irriterad på författaren när varenda kärleksrelation mellan två personer i boken är nästan identiskt. Killen är coolt, tuff och stark medan tjejen gillar han och enligt killen är hon helt enkelt söt. Dessutom får författaren de flesta killar att framstå som om de egentligen har psykiska problem och tjejerna som söta små oskyldiga änglar som hänger med lite vem som helst, bara han är snygg och hon råkar gilla honom.
Grupp: Spänning, vänskap, romantik, dramatik och kanske en aningen deckare när man tänker efter.
Ålder: ca. 14+
Betyg: ♥♥♥½, den kunde ha fått högre om det nu inte var för de där negativa sakerna jag räknade upp vid kommentarerna.
Boken är skriven av: Magnus Nordin


//Amber_sweet


Jobbiga Frank, klänningsförälskelse och musik

Hej allihopa! :)

Fy, vad jag blev besviken igår kväll när Alexander åkte ut i Let's dance! Frank borde ha gjort det, tycker han fortfarande rör sig himla stelt och hans fotarbete ser väldigt nybörjar-aktigt ut... Här från Åland kan vi ju tyvärr inte rösta, men skulle helt klart röstat på Alexander om jag kunnat... :( Nå, vi får hoppas Frank åker ut nästa gång eftersom han verkligen inte förtjänar en plats i finalen, enligt min åsikt!
Ja, som vid alla andra tillfällen har jag givetvis spanat in deras kläder, till att börja med diggar jag Tinas blå klänning! Dansen var ju också givetvis jättebra så det höjde ju bara själva grejen. Jessicas var också riktigt fin, gillar den rosa mörka nyansen! Men allra, allra bäst tyckte jag om Malins rosa söta klänning! Blev förälskad i den så fort jag såg den, dock var jag inte särskilt imponerad av ryggen och tyvärr var bilden jag hittade den med inte riktigt från någon bra vinkel heller... Men Alexanders outfit till var också riktigt söt och passande! Skulle ha försökte hitta en bild till med Jessicas söta café-outfit, men nej den fanns visst inte bland bilderna där... :o

Ja, eftersom jag inte har så mycket mera att säga så tänkte jag göra det här till ett musikinlägg!

Diana Vickers - You'll Never Get To Heaven



//Amber_sweet

Bakvända saker, Banksy och marmorering

Hej allihopa! :)

Till att börja med inleddes dagen med att jag yrvaket vaknade upp från den skumma drömmen, ja jag drömmer ganska skumt när jag väl drömmer någonting (skratt), till Still Doll. (har den som alarmsignal!) Sedan när jag väl tagit mig till skolan så hade vi ju gympa, precis som alla andra fredagar. Jag beklagar mig fortfarande över att det är så där på morgonen när man knappt vaknat ännu... Fast egentligen, när man tänker efter, så är det väl ganska bra? Man vaknar ju upp mycket bättre än att man sätts i skolbänken och ska börja räkna matte eller plugga språk så där på morgonen, eller hur?
Nå, vi hade egentligen lästimme första lektionen, men gympaläraren sade att vi skulle ha det andra timmen istället så vi fick byta om utan att behöva stressa till någon lektion. Nå, vi boxades och vi gjorde det två och två då. Ena fick ha på sig några "slå-på-grejor" på händerna som såg ut att vara gjorda av sådana mattor som de brukar ha på gympan. Den andra fick ju då ha boxningshandskar. Efter ett tag bytte man om och så fick den andra också pröva att göra olika slag då. Är väl inte så ilsken som man kanske bör vara för att vara det och slår inte så hårt... Hrm, nå jag tycker jag fått in ganska bra att hålla i de där grejorna istället, man ska ju följa med lite i slaget och inte bara hålla dem stenhårt på plats, man kan få ganska ont i handen/armen då...

Andra lektionen satt vi i gympasalen och läste då, läste ut boken sedan när jag väl kom hem efter skolan. (hade kvar ett tiotal sidor och tyckte det var ondöigt att gå och spara på dem...) För övrigt är det väl lite bakvänt att jag som boklus som inte gillar att motionera och inte rör sig särskilt mera än på gympatimmarna sitter och läser på de timmarna? :O
Tredje lektionen hade vi bild, bildläraren snackade om Banksy igen. Förut tog han ju upp honom när vi höll på med grafitti, men han ville visa ett YouTube-klipp med Banksy. Tidigare snackade bildläraren om att Banksy hade gått till en musikaffär när Paris Hilton just hade släppt ut en ny skiva. Banksy bytte ut de vanliga skivorna mot några som han gjort, han hade ändrat bilderna i det där lilla häftet som brukar finnas i cd-fodral och även gjort en egen låt istället för de som Paris Hilton hade gjort. Han gjorde det för att visa hur falsk hon egentligen var, nå i vilkte fall som helst har det nu kommit ut ett videoklipp på YouTube som Banksy eller någon av hans vänner filmat hur Banksy bytte ut alla skivor m.m., klippet finns här om du tycker det hela låter intressant! :)

Sista timmen brukar vi ju hålla på med karikatyr, men nu har vi också marmorerat papper! Det var ganska kul, men man fick en del färg på händerna... Tyvärr fick jag en lila fläck på tröjan också ! (snyft) Ja, lärararen var inte säker på om det gick bort i tvätten...
Marmorera papper gör man genom att doppa vanligt vitt papper i en bunke eller linknande med färg och vatten i. Googla på det om ni inte har koll på vad det är, finns många fina bilder! :)
Blev för övrigt nöjd med den här:



//Amber_sweet

Måttligt road, matteprov och uppbrända kortlekar

Hej allihopa! :)

Ja, är inte särskilt glad för tillfället, eller tja, har väl varit med om gladare tillfällen om vi säger så. Jo, till att börja med så missade jag scoutmötet eftersom jag inte mådde bra under kvällen så jag kunde inte åka. (tung suck) Och enligt de andra så missade jag kortspel, buhu! Det som de gör så sällan! :( Sedan irriterar jag mig på boken vi håller på att läsa i skolan, Förföljaren av Magnus Nordin. Mer förklarar jag när jag recenserar boken, tänker inte avslöja något mera på förhand! Nå det irriterar mig bl.a. för tillfället...
Jag mådde helt klart bättre i morse så jag stack till skolan jag, ville inte sitta hemma och deppa mera än nödvändigt. Väl i skolan inleddes dagen med studiehandledning och vi fortsatte med att göra en I-Car. Ja, vi är indelade i grupper alltså och ska hitta på ett eget fordon med olika egenskaper. Det får gå över gränsen och man får hitta på saker som inte är uppfunna ännu. Vår I-Car, som vi kallar den, är rund som en sten eller liknande och har ihopfällbara helikoptervingar. Kom en tjej i gruppen på att den ska vara gjord av gummi, så det påverkas inte om den skulle krocka eller liknande... (skratt) Men idéen är bra! Vi tog med den och så har vi kommit fram till att den ska gå på vatten, så blir avgaserna endast i vattenånga. Väldigt miljövänligt!

Andra lektionen hade vi matteprov, jätekul sådär på morgonen... Nå, ekvationer är väldigt enkelt så det hela gick rätt så bra! Fast vi hade lästimme den lektionen, som tur var så tog jag med boken hem igår och läste si sådär hundra sidor. :)
På franskan fortsatte vi med det nya kapitlet och vi gick igenom possessiva pronomen, på franska då alltså... (skratt)
Vi hade ganska kul på svenskan, vi håller nämligen på med drama. Vi har delats upp i grupper och har fått en lista med olika grejor. Vi ska sedan gemensamt bestämma vad vi ska ta med oss och göra en teater för att visa vad vi ska ta med oss till en öde ö. Det krångliga med det hela är att vi inte får säga ett ord. Vi i gruppen jag är med i kom fram till att vi bl.a. skulle ta med oss tändstickor och en kortlek. Då konstaterade jag att: "Jamen, jag eldar upp kortleken!".

Har väl inte hänt så mycket speciellt annars... Hade ju bonus och engelska då också, men vi gjorde väl det vanliga... Jag, förutom att läsa dåliga skämt i engelskaboken på slutet av engelsktimmen då...
Son: "Mum, I don't want to go to Australia!"
Mom: "Shut up and keep swiming!"

(:

//Amber_sweet

Fastlagstisdag, 14 år och 11 månader.

Hej allihopa! :)

På engelskan har vi gjort serier till texten i textboken vi håller på med. Det handlar om två ungar som blir kidnappade, men sedan så fångar polisen kidnapparna... Eh, ja i stora drag alltså. Jag och en tjej i engelskagruppen fick rita sista delen av texten, när pappan larmar polisen och de sedan fångar skurkarna. Alla lämnade i alla falll in de olika bitarna i serien förra veckan och nu visade engelskaläraren alla på Over-Headen. Skrattade gott åt mina slarvigt tecknade streckgubbar och skumma handstil... (skratt)

Jag ska skriva om mayafolket på geografin, vi ska göra någon slags "världstidning", men det ska hålla sig någorlunda inom ämnet geografi. De andra skulle bl.a. skriva om gautbarn, fattiga i Afrika, sjukdommar (världen över alltså), mytologiska djur (de påpekade att det ju var grekisk kultur när geografiläraren såg skeptisk ut) och olika religösa ritualer tror jag... Ja, kom upp många intressnat idéer i alla fall. Själv ser jag fram emot att börja forska, ska bli intressant när jag till att börja med bara har hört talas lite grand om mayafolket. Det var ett folkslag för väldigt länge sedan som bodde i bl.a. Mexico, men de försvann sedan spårlöst.

Vi missade svenskan när det var lästimme och på något vis har jag visst lyckats glömma boken igen! Och jag har fortfarande har jag inte en aning om vad författaren heter... (tung suck) Kan dock tillgägga att den är ganska lättläst, kom till s. 48 efter en lektion, 45 minuter alltså.
Har haft musik, hissa och biologi idag också, men det hände inte direkt så mycket på de timmarna... Gjorde liksom vad vi skulle. (skratt)
Jepp, idag är det fastlagstisdagen om ni missat det, ska väl tugga på någon fastlagsbulle från hk:n igår. Kan för övrigt berätta att jag visst är prick 14 år och 11 månader idag, så om en månad fyller jag femton... Eh, skumt. :s

Yaya, Shugo Chara

//Amber_sweet

Läsvecka, fastlagsbullar och lockar

Hej allihopa! :)

Morgonen inleddes då med att jag vaknade av min nya mobils alarm, jag har inga vibrationer på efter det kan jag påpeka. Det låter jättemycket, så man kan ju glömma den där tanken på att kunna nöja sig med att bara sätta på vibrationer under skoltid...
Nå, så när jag dragit ut flätorna funderade jag på om jag inte skulle borsta igenom det hela ordentligt, som jag brukar göra. Eftersom visst, det var lockar, men håret stod ju lite halvt på ända... Då prövade jag kamma lite igenom det och det gick utmärkt! Visst, en del av lockarna försvann för ett tag, men de försvann inte helt och håret såg mycket redigare ut... (skratt)
Väl i skolan, på klasstimmen, berättade klasslärarna att vi ska ha en klassmiddag för att få ihop pengar till klassresan. Vi ska sälja fyra biljetter var och sedan servera maten. Hm, måste hitta någon vit skjorta/blus, vi skulle visst ha på oss det och någon svart kjol/ svarta byxor när vi serverar. Ja, så sade de också att vi skulle ha läsvecka den här veckan. Duktig som jag är så har jag givetvis glömt boken i skolan, men den heter Förföljaren, eller någonting liknande. Lovar att jag ska försöka ta med den hem imorgon! :s

På hemkunskapen hade vi egentligen lästimme, men hemkunskapsläraren sade att "Nej, vi ska göra fastlagsbullar vi!". Så vi bakade på vi, jag hamnade i samma grupp som en tjej i klassen, var faktiskt glad att jag hamnade med henne. Nå, fastlagsbullarna blev väldigt bra, jag satte hallonsylt i mina! (lite känslig mot nötter, så har väl inte så mycket till val...) På min hk-låda (man bär ju hem grejorna man bakar och då brukar man få en vit kartonglåda som man viker själv och sedan skriver namn på så att man inte råkar blanda ihop sin med någon annans) skrev hon ju mitt namn och gav mig sedan titeln Masterchef -11... (skratt)
Där efter hade vi franska, matte och sist och slutligen engelska. Men det var väl som det brukar, vi gjorde inte direkt något väldigt särskilt... :S

Jepp, jag måste bara visa bild på håret! :)
Fläta
Ja, så sätter man det i flätor över natten. Se dock till att det är ganska spänd, så blir det mera lockigt.

Lockar ^^
Ja, så får man ganska trevligt resultat! :) Det bästa är ju att det inte sliter på håret över huvudtaget och inte är det så komplicerat.

//Amber_sweet

Jaha och hur ska det här gå?

Hej allihopa! :)

Jo, det är så här att en lite äldre kompis till mig, i nian, ska ha prao hela nästa vecka... Vi brukar sitta bredvid varandra i bussen och vara lite allmänt med varandra på rasterna då också givetvis. Tråkigt att inte ha någon att sitta bredvid på bussen och man ibland måste sitta bredvid typer man inte känner över huvud taget... Överleva lär jag nog göra, men det blir ju tråkigt ändå. :(

På tal om i morgon tror jag att jag ska lägga håret i flätor över natten, ska nämligen tvätta det... Hrm, ja skulle nog vara en god idé. Visar bild på det imorgon om jag nu gör det! :)
Ja, idag har jag väl inte gjort så mycket... Lyssnat på musik, läst lite, skrivit lite... Eh, har väl varit med om händelserikare dagar. (skratt)
Har inte mycket att säga så tänker göra det här till ett musikinlägg:

Veronica Maggio - Gammal Sång


//Amber_sweet

Bokrecension: Det osynliga barnet

Hej allihopa! :)

Har redan hunnit börja på Pappan och havet, snart är muminserien klar och det är dags att ta sig igenom de efterlängtade reaböckerna! :)

Bokrecension:

Namn:
Det osynliga barnet.
Handlar om: Snusmumriken som är på väg mot Mumindalen igen efter den långa vintern och har en ny vacker och melankolisk vårvisa på gång, när han träffar Ti-ti-oo. Den näst minsta Homsan som är med om hemska äventyr, som ingen annan verkar förstå alls! Oförstående föräldrar och en besvärlig lillebror är inte alltid så kul. Filifjonkan som är så hemskt rädd för katastrofer och går varje dag med tanken "Det är för lugnt..." i huvudet. Sedan när Mumintrollet hittar världens allra sista drake, inte större än en tändsticksask, i vackert grön- och guldfärgad fjäll. Tyvärr verkar dess liv bara snurra runt stora feta flugor, tills den träffar Snusmumriken vill säga... Den stackars hemulen som sitter och knipsar biljetter på sina kusiners nöjesfält, men han vill ha tystnad. Tystnad och lugn och ro för sig själv. Det osynliga barnet som kommer till muminhuset en stormig kväll tillsammans med Too-ticki. Stackarn har blivit så skrämd så hon är osynlig nu, men kommer familjen lyckas få henne synlig igen? Muminpappan som inte riktigt är sig själv mitt i allt, den vanliga fridfulla verandan är plötsligt tråkig och han längtar efter att segla mot horisonten. Sniffs plysch-hund med vackra topasögon som han blev lurad att ge till Gaffsans dotter. Sist och slutligen firar muminfamiljen jul, eller ja, väntar på "honom" i alla fall.
Antal sidor: 166 st.
Bokserien: Det osynliga barnet är den sjätte boken i Mumin-serien. Första heter Kometen kommer (om man bortser från Småtrollen och den stora översvämningen alltså), andra Trollkarlens hatt, tredje Muminpappans memoarer, fjärde Farlig midsommar femte Trollvinter.
Kommentarer: Det osynliga barnet är en novellsamling på nio stycken noveller av Tove Janson om Mumindalen och dess invånare. Bäst gillar jag nog kanske den om det osynliga barnet, den sista draken i världen eller kanske den om hattifnattarnas hemlighet. Tycker den levde upp till mian förvåntningar för det mesta, vissa tyckte jag var bättre än jag mindes dem dessutom. (läser ju om serien)
Grupp: En underlig blandning av fantasy och humor.
Ålder: ca. 10-11+
Betyg: ♥♥♥♥
Boken är skriven av: Tove Jansson
Det osynliga barnet

//Amber_sweet

Bokjox, ja!

Hej allihopa! :)

Hade inte plats att berätta om vad som hände på bokjoxet vi hade i torsdags, hade helt enkelt hänt så mycket igår... (skratt) Jo, det började med att jag hamnade i grupp med några i klassen åtminstone, tyvärr inte någon av mina kompisar... Så var det lite tråkigt att alla årskurser var skilda för sig! :( Nå, jag hade valt fantasy, relationer och spänning. Först hade jag fantasy och skyndade till religionslärarens klassrum. Hon läste ur andra boken i House of night, Sveket. Ja, det är andra delen i serien. Inte hade hon läst första boken i serien heller, verkade det som, så tyckte det var lite slarvigt... Dessutom måste jag klaga på att jag hade hoppats på något riktigt fantasy med drakar, alver, magi och sådant. (tung suck) Tycker inte ens vampyr-saker riktigt räknas som fantasy... Är nästan en genre för sig skulle jag påstå.
Sveket

Ja, så på kategorin relationer var det en förälder till en jag känner lite halvt och förut gick i samma skola som. Hon hade en hel del böcker av Katarina von Bredow. Sedan läste hon också ur Om jag inte hade sett honom, av Kevin Brooks, tyckte den lät ganska bra... Dessutom lät den ganska som någonting Jacqueline Wilson kunde ha skrivit och hon är en av mina absoluta favoritförfattare! :)


Så var det dags för spänning efter att de bjudit på lite Sundspirog. En äldre man snackade om två ganska gamla böcker från 1900-talet som han hade med sig. Så hade han med sig en Pelle Svanslös bok med bara för att visa och säga "Ja, det här var den första boken jag läste". Han började med att berätta om en Biggles, en ganska gammal pojkboksserie om en flygare som kallas Biggles då. Andra boken han läste ur var någon äldre deckare, tyvärr minns jag inte vad den hette... :s

//Amber_sweet

Jobbiga fotbollar, skumma vattenledningar och ny mobil!

Hej allihopa! :)

Idag har det hänt mycket, så det är bäst att jag sätter igång på en gång! Jo, till att börja med så var jag ganska sömnig där vid morgonen. Hade ryckts ur en dröm och kände mig lite halvt borta. I drömmen hade jag, min lillasyrra och min mamma skaffat oss ett cafe och det gick rätt så bra tills någon "ond-disneyfigur-tant" bosatte sig i närheten och började köpa alla företag i närheten av vårat café, sedan tillslut gick vi i konkurs... Eh, verkar vara skadligt att spela alltför mycket monopol. (skratt) Sedan så var jag i skolan mitt i allt, i drömmen alltså. (mera skratt) Jag skulle fara och rida (slutade med det för flera år sedan på grund av min pollenallergi) och åkte med några i klassen och en äldre kompis som brukade rida i min ridgrupp. Det skumma med det hela var att det var en i min klass som körde bilen. Då frågade jag vart de egentligen skulle fara och rida, jag var osäker på om jag verkligen skulle komma fram till ridskolan. Det visade sig att de andra skulle till ett helt annat stalll och då började jag oja mig rejält, fast det inte ligger så långt borta från det jag skulle till... Eh, ja, skumt! (skratt)


Hade bråttom där på morgonen eftersom jag inte packat gympapåsen och tidsschemat blev lite efter på något vis dessutom... Tyckte mig se en mårdhund på gården innan jag skulle ut och kattorna verkade lite skärrade när jag släppte in dem och styrde stegen mot busshållsplatsen, men någon mårdhund såg jag bestämt inte till då.
Väl i skolan skyndade jag iväg till gympasalen vi skulle vara i och bytte snabbt om innan jag besviket fick höra att vi visst skulle gå spela fotboll istället för att boxas. Ja, jag boxas faktiskt hellre än håller på med bollsporter. Spela fotboll går väl an, men när man gör sådana där jobbiga övningar där man ska göra allting på ett visst sätt så går det verkligen åt skogen. Bollen far all världens vägen och jag springer efter den utan att kunna få stopp på den, ser troligtvis inte riktigt klokt ut... (tung suck) Så sparkar jag den för det mesta ganska snett och lite för försiktigt, vilket kanske inte alltid är så passande...

Efter den jobbiga dubbeltimmen var det dags att bege sig tillbaka till skolan och ha bild. Jag var i närheten av klassrummet och tråkade när bildläraren kom gående. Han tittade sig förvånat omkring och undrade vart resten av klassen tagit vägen. Jag hade ingen aning, antog dock att de flesta borde ha varit klara i omklädningsrummet. Så vi ryckte på axlarna och gick in i bildsalen. Så såg vi att musikläraren kom gående och undrade var hans elever var, alla var visst försvunna mitt i allt! Sedan visade det sig att de två hade varit alltför tidiga, det hade inte ringt in ännu... (hade ju just varit på gympa så hade inte koll på om det hade ringt eller inte)

Ja, så var det två, tre i klassen som drack vatten ur kranen i klassrummet. Bildläraren blev förvånad och sade någonting om en tanker med vatten på taket som ledde till klassrummet, att vattnet hade legat där i tankern i typ tolv månader. De som hade druckit av vattnet blev jätteförvånade och förskräckta, men bildläraren fick ursäkta sig att han pratade om en skola som han jobbat i tidigare. Han hade undrat vad det var för tanker på taket om hade gått upp dit för att kolla. Det visade sig att det var vatten i den som gick till klassrummen i största allmänhet. Så när han skulle lyfta på locket och kika så låg det döda råttor, fåglar och annat mysigt. Sedan var det ju en hel del som brukade dricka av vattnet i klassrummen, men de visste ju helt enkelt inte. Han sade att han alltid brukade tänka på det när han såg elever dricka vatten ur klassrummen, men det vattnet vi har i vår skola försäkrade han att helt klart var okej att dricka.

Vi hade ju friluftsdag halva dagen idag som ni kanske minns att jag nämnt? Ja, så vi var och promenerade. Jag lånade en jättefin vit halsduk och ett par vantar från en kompis som inte behövde dem. Behövde då inte frysa när jag glömt att ta med mig det, hade haft så bråttom imorse...
När vi kom tillbaka från promenaden var vi och kollade på snöskulpturer som en del andra gjort. Fanns ganska många väldigt fina, en säl i naturlig storlek, en liten elefant, en jättestor snigel, någon drake och två versioner av Maria Montazami, svensk Hollywoodfru. (skratt) Nästan bäst av allt ansåg jag att bubblan (gammal bil med utbucklat tak, vet ni?) i naturlig storlek var. De hade sedan varit och hämtat sprayfärg från slöjden eller kanske bilden för att utmärka lyktorna och bildörrarna bättre.

Ja, så den roliga nyheten att den där mobilen äntligen kommit fram också! Tycker den ser jättetrevlig ut! :D
Ny mobil!

//Amber_sweet

Sovmorgon och böcker m.m

Hej allihopa! :)

I morse när lillasyrrans mobil ringde på väckning (min är ju sönder så använder lillasyrrans för tillfället) var det att stiga upp, ruska på lillasyrran (hon har lite svårt att komma igång på mornarna) och sedan krypa tillbaka ner under det gosiga täcket. Sovmorgon är så skönt, tyvärr var jag ju ganska pigg så klarade inte att ligga och dra mig så länge. Vi har nämligen något bokjox i skolan först ikväll, så vi får vara hemma hela dagen istället. Väldigt trevligt, önskar de hade sådant oftare. Tyvärr är det så att de ska ha bokjoxet för att "man ska bli intresserad av att läsa själv på fritiden"... Erkh, verkar inte existera den möjligheten att det nog faktiskt redan är en hel del som redan gör det. Men visst är det bra för de som nu inte läser över huvud taget på fritiden, alltid bra att läsa. Man utökar ju ordförrådet och utvecklar sin personlighet mera psykiskt, enligt min mening.

Ja, så har man varit på scoutmöte också! Var ganska många som var med den här gången, lite tråkigt att några fattades, men, men... Vi lekte hänggubbe och höll slutligen på med knopar. Visade sig att jag hade lätt för det, i alla fall tyckte jag att jag hade det. Men lagom trevlig hjärngympa att få framsträckt en färdigknuten knop och sedan försöka göra en likadan på ett annat rep. :)

Hm, ska väl se vad jag hittar på idag inledde dagen med att lyssna på musik och sedan läsa i Det osynliga barnet, förhoppningsvis kommer snart en recension på den!
Böcker

//Amber_sweet


Ekvationer, godisindigrienser och friluftsdag

Hej allihopa! :)

Måste konstatera att jag gillar de där ekvationerna vi håller på med på matten, de är så logiska helt enkelt. Jag ser det hela så självklart att man ska räkna si och så vid tillfällen och så är det så lätt att fördjupa sig i det. Att glömma bort omvärlden och den där tråkiga vardagen.
På geografin, någon lektion senare, kollade vi på en film om Italien. Nästa europiska land vi håller på med. Filmen var inte i världens bästa skick och jag irriterade mig lite på när bilden hoppade. Ljudet var väl inte heller bland de bästa, men filmen i sig var egentligen rätt så okej... :s

På kemin hade vi kul, kemiläraren kom gående med lite läsk, energidryck och en stor plastpåse efter att det ringt in. I det läget kom jag ihåg att hon pratat om att vi skulle kolla in lite innehållsförteckningar nästa lektion förra gången. Visste ni för övrigt att färgen i Jaffa är från morotssaft? Att sådana där blå godisars färg kommer från indigo, samma sak man färgar jeans med? Ja, så när kemiläraren läst innehållsförteckningar och pratat om vad som menades med olika ämnens namn så bjöd hon på godis, bara två i klassen som inte ville ha. Fast de godisstrejkar visst, vad jag har förstått. Fast jag fattar inte grejen med att godisstrejka, de sitter ju ändå och snaskar på chips, läsk och massa annat onyttigt sedan? Godis skiljer sig väl egentligen inte så mycket mot annat onyttigt, bara att det kanske innehåller lite intressanta färg- och smakämnen, enligt min åsikt. Själv anser jag godis vara lite för sötsliskigt och äter hellre choklad eller chips, men det är ju helt enkelt en smaksak. :)

Magneter höll vi på med på fysiken, min stiftpenna med lite metalldelar drogs till magneten fysikläraren räckte en. För övrigt är sådana små och lite finurliga fysiska reaktioner trevliga, satt och flinade medan jag lekte med min magnet och stiftpenna... (skratt)
Är måttligt road, det var tänkt att vi skulle ha friluftsdag på fredag. Sedan ställdes den in och jag blev glad, sedan får vi höra att den visst ska bli av ändå. Fast då är det de sista timmarna efter lunchen vi har det. Det "roliga" med det hela är att jag ju har gymnastik de två första lektionerna på fredag... (tung suck)



//Amber_sweet

Ishockeylag, grotesk musik och Power Point-presentationer

Hej allihopa! :)

Är det inte irriterande med riktigt ljuvliga drömmar som man vaknar ur sådär bara? Tror det var en katt som väckte mig runt sex-tiden, men lät den i alla fall ligga och spinna bredvid. Okej, jag vet, jättegulligt, men klockan sex på morgonen är sådana saker inte särskilt gulliga. Fast han låg sådär på rygg och tittade på en med stora runda ögon... Sedan när jag väl var uppe petade jag i mig ett par mackor, måste äta något på morgonen. Klarar mig helt enkelt inte fram till lunch annars. Så brukar försöka ignorera hur lite aptit jag har så där tidigt på mornarna, det går faktiskt bara man vänjer sig. Dock behöver man ju inte börja med en brakfrukost, grejen är liksom att få i sig något över huvud taget.
Innan jag lämnade huset sprang jag omkring och letade efter min stiftpenna, det visade sig att den visst ändå sedan var i väskan... Hade hamnat under någon bok så såg den inte först.

Dagen inleddes med engelska, vi repeterar oregelbundna verb. Det väcker tyvärr en del mindre trevliga minnen, jag kämpade hårt med dem i sexan, året före jag kom till högstadiet. Min dåvarande engelskalärare var jättesträng och gav en inte ens ett halvt poäng om man bara hade något stavfel. Året före hade jag liksom högsta betyg i engelska och sedan sänktes den ganska rejält, usch, var en jobbig period över lag också. Inte blev man ju direkt gladare över det där... Dock är jag inte på humör att vältra mig i gamla minnen, har annat jag vill ha rum med här också! :)
Andra lektionen lyssnade vi på det sista föredraget. (jag och en i klassen höll ju om Paris, som ni kanske minns?) Killarna i klassen höll om svenska hockeylag och visade medan också en del bilder på spelare... Vi skrattade gott åt ett par snubbar de visade. (skratt)

Lite senare på musiken fick vi höra av musikläraren att han hade tänkt spela en symfoni för oss som beskrev en gallstensoperation, det var visst ganska... Dramatiska saker, under Barocktiden som vi höll på med just i musiken. "Tyvärr" så gick det inte eftersom han hade tappat dokumentet med den i... Gissa vem som blev väldigt lycklig av att höra det? (skulle troligtvis ha lämnat rummet om vi varit tvungna att lyssna på den, det där gick helt enkelt över gränsen med vad jag står ut med)
Ja, så hade vi ju hissa också, historialäraren visade Power Point-presentation med stödord och pratade på. Glad att vi har lite mer "hederlig undervisning", ogillade verkligen när vi höll föredrag. Föhoppningsvis så kommer vi väl inte ha något sådant igen, är superdålig på muntliga grejor... :(

Sötnos
Så här ser man alltså ut när man ligger på rygg och ser söt ut, om ni undrar.

//Amber_sweet

RSS 2.0